Skip to main content

Günümüzde insanlar daha mı az seks yapıyor?

2018'in sonunda "The Atlantic" dergisinde yayınlanan "The Sex Recession" başlıklı rapor büyük heyecan yarattı. Son araştırmalara göre, ABD'deki genç nesiller aynı yaştaki ebeveynlerine kıyasla daha az seks yapıyor. Bu durum, bugünlerde filmlerde, kitaplarda ya da herhangi bir yerde neredeyse sürekli olarak seks konusuyla çevrili olduğumuz gerçeğine pek uymuyor. Ve bununla başa çıkmak çok daha kolay hale geldi. Seks hakkında açıkça konuşmakta bir sakınca yok (neyse ki!). "Sex Education" gibi diziler veya "Oh, Baby" gibi podcast'ler sadece eğlenceli olmakla kalmıyor, aynı zamanda tatmin edici bir cinsel yaşam için değerli ipuçları da veriyor. Yemek masasında ebeveynlerimizle BDSM hakkında sohbet etmesek bile, tabular giderek azalıyor. Aynı zamanda, kendimizi sosyal izolasyona sürüklemeden kişisel tutkularımızı keşfetmek ve bunların peşinden gitmek için çok daha fazla fırsat var. Seks, sosyal olarak kesinlikle kabul edilebilir ve moda bir konu haline geldi. Peki neden gençler daha az seks yapıyor? Basitçe bıkkın mı olduk?

Kariyer stresi, yetersizlik hissi ve daha az bağlılık - daha az seks yapmanın nedenleri

1991'de yapılan bir ankette lise öğrencilerinin yaklaşık %54'ü cinsel deneyim yaşamışken, 2015'te bu oran %41'in biraz üzerindeydi. Ve ortalama bir yetişkin, 90'ların sonundaki 62 rahat anla karşılaştırıldığında, 2014 yılında yılda yalnızca 54 kez seks yapmıştır. Muhtemelen son yıllarda daha da azalmıştır ...

Almanya'da ayrıntılar biraz farklı, ancak eğilimler benzer: Örneğin "Freizeit Monitor 2019 " araştırması, ayda en az bir kez seks yapan Almanların oranının 2014'ten bu yana %4 düştüğünü ortaya koydu. Almanların üçte biri bile haftada en az bir kez seks yapmıyor (%30). Genç yetişkinler arasında en azından birkaç kişi daha fazla (%40) - ama bu da o kadar çok değil.

Cinsel yaşamdaki düşüşün nedenleri çok çeşitlidir ve sadece tahmin edilebilir: Öncelikle, günümüz gençleri çok daha fazla kariyer stresine maruz kalmaktadır - bu da romantik ilişkilerin hızla bir kenara bırakılabileceği anlamına gelmektedir. Buna bir de kendi bedenlerinden duydukları memnuniyetsizlik eklenince, başka biriyle ilişki kurmak ve birlikte havaya girmek oldukça zor olabiliyor. Ve tüm o mükemmel Instagram fotoğraflarıyla, yetersiz hissetmek de çok kolay hale geliyor. Ayrıca sürekli bir bağlılık eksikliği de var: flört uygulamaları çok fazla seçenek olduğu anlamına geliyor - nasıl bir taahhütte bulunmanız gerekiyor? Bu durum, 35 yaş altı Amerikalıların yaklaşık %60'ının bağlı bir ilişki içinde olmadığını ortaya koyan bir araştırmaya da yansımıştır. Yine de cinsel yaşamları istatistiksel olarak açıkça daha aktif olan çiftler.

Ve her yerde seks havası var - çok mu fazla?

Ve muhtemelen seksin her yerde var olmasından ve genellikle onunla birlikte gelen yüksek beklentilerden biraz bunalmış hissettiğimiz de doğrudur. Çünkü her taraftan seksin ne kadar harika olabileceğini duyuyoruz. Peki ya kendimiz o kadar iyi idare edemezsek? Ve sonrasında ayak uyduramadığımız için kendimizi kötü hissedersek? Açıklık söz konusu olduğunda, gazeteci ve "seks eğitmeni" Kristina Weitkamp'ın bir röportajında oldukça yerinde bir şekilde ifade ettiği gibi, "seks hakkında çok konuşuyoruz, ancak kendi yaptığımız seks hakkında değil". Ve hakkında konuştuğumuz şey bizi güvensiz hissettiriyor. Bu yüzden işlerin sık sık ters gitmesi ya da fırsat doğduğunda seks yapmak istemememiz şaşırtıcı değil. Özellikle de (henüz) tanımadığımız başka biriyle ilk kez muhatap olmak zorunda kaldığımızda. Genel olarak, teoride giderek daha fazla şey oluyor gibi görünüyor: Eşleşme topluyorsunuz, biraz sohbet ediyorsunuz - ama gerçek bir buluşma ve sonrasındaki her şey o kadar sık gerçekleşmiyor. Bu bir şekilde utanç verici. Öyle değil mi?

Daha fazla seks yapmak istediğimde ne yardımcı olur? - 5 somut ipucu

Peki ya şimdi? Gelişmeleri kabullenmeli miyiz yoksa daha fazla seks yapmak istiyorsak kendimiz bir şeyler yapabilir miyiz? Biz elbette ikincisinden yanayız - ve bu nedenle gelecekte hayatınızda sekse daha fazla yer açmanız için beş temel ipucumuz var:

1. Her zaman kolay yolu seçmeyin

Genellikle kolay yolu seçeriz: bir eşleşme ve umut verici bir sohbet, ancak daha sonra gerçek hayattaki bir randevuya kararlı bir adım atmadan önce korkarız. Ya da kendimizi tatmin etmeyi tercih ediyoruz çünkü kendimizi güvensiz hissettiğimiz bir duruma dahil olmaktan daha kolay. Bu artık sona erdi. Gelecekte, kolay yolu bırakın ve cesaretle ileriye doğru bir adım atın. Başarısızlıkla sonuçlanırsa, her zaman kutuyu işaretleyebilir ve tekrar deneyebilirsiniz.

2. Çok sayıda olasılığın içinde boğulmayın

Elbette, seçenekler çok fazla ve karar vermek inanılmaz derecede zor. Eğlence kulübündeki ateşli tanıdığınızı mı, üniversiteden zeki bir öğrenci arkadaşınızı mı yoksa birkaç kez sohbet ettikten sonra bizi çok iyi anlayan o adamı mı tercih edersiniz? Olasılıklar arasında hızla boğuluyor ve şok halinde hiçbirine dahil olmamayı tercih ediyorsunuz. Artık buna da bir son verseniz iyi olur - ideal olarak her seferinde bir kişiye odaklanarak. Şüpheniz varsa, mevcut tanışıklığınız sona erdiğinde her zaman başka biriyle buluşabilirsiniz. Bu arada, bu sadece diğer insanlar için de adil olacaktır. Yoksa birçok kişiden biri mi olmak istersiniz?

3. Daha fazla yakınlığa izin verin ve birbirinize dahil olun

Bağlanma konusunda çekincelerimiz olduğu için her romantik karşılaşma yarı yarıya değilse, bu doğal olarak cinsel yaşamımızı da etkiler. Çünkü bu konuda rahat olduğumuzu söylesek bile, genellikle aramızda görünmez bir duvar vardır. Örneğin bizi hayal kırıklığından koruması gereken koruyucu bir duvar. Sonuç olarak pek çok iyi şey kaybolabilir ve gerçek yakınlık bazen bir sanat haline gelebilir. İşte bu yüzden: Bir karşılaşma temelde iyi hissettiriyorsa, zaman içinde daha fazla yakınlığa izin verin ve kendinize daha fazlasını yapma şansı verin. Bu genellikle cinsel yaşamınız üzerinde oldukça olumlu bir etkiye sahiptir.

Ve eğer işler ters giderse, ters gider. O zaman kendinize denediğinizi söyleyebilirsiniz ve bir noktada başka bir yerde umut verici bir karşılaşma ortaya çıkacaktır.

4. Stres faktörlerini ortadan kaldırın - rahatlamak için zaman yaratın

Stresten daha büyük bir zevk katili yoktur - ve stres artık her yerde mevcut. Seks hayatınızı mahvetmesini önlemek için, bilinçli olarak stresin erişemeyeceği (zaman) alanları yaratmalısınız. O anda aklınızda ne olursa olsun, bununla daha sonra da başa çıkabilirsiniz. Hak ettiğiniz boş zamanlarınızda önemli olan rahatlamaktır - tercihen biraz zevkli bir macera şeklinde.

Nasıl kapanacağınızı öğrenmenin iyi bir yolu meditasyon yapmaktır. Sadece bir deneyin. Ya da okşamalarınıza rahatlatıcı bir müzik eşliğinde küçük bir masajla başlayın...

5. Seks ve kendi ihtiyaçlarınız hakkında konuşun - hem randevularda hem de ilişkilerinizde

Seks genellikle sadece cinsel ihtiyaçlarınızı ve birbirinizi harekete geçirmek için kullandığınız küçük sırları bildiğinizde gerçekten iyidir. Elbette bunun için açıklık ve belli bir miktar güven gerekir. Ancak bazen kendi erotik arzularınız hakkında konuşmak oldukça garip gelse bile, aslında korkacak bir şey yoktur. Fikirleriniz her zaman mükemmel bir eşleşme olmayabilir. Ancak birlikte yeni şeyler denemek ve ardından partnerinizi tamamen yeni doruklara nasıl ulaştırdığınızı hissetmek oldukça güzel olabilir.

Elbette, en mahrem arzularınızı kiminle paylaşmak istediğiniz konusunda her zaman bilinçli bir karar vermelisiniz. Ancak duruma bağlı olarak, bunu ilk birkaç randevuda yapmaya değer olabilir. Kim bilir ne fırsatlar doğacak ...

 

İpuçlarımızla iyi eğlenceler! Size yardımcı olurlarsa bize bildirin. Ve eğer siz de içeriden birkaç ipucu biliyorsanız, bize bir satır bırakın! Bu arada, Atlantic makalesinde paylaşılacak bazı iyi haberler de vardı: O da yaşlı insanların bugünlerde hala oldukça aktif oldukları. Yani gençken o kadar çok seks yapmazsanız, bunu daha sonra telafi edebilirsiniz.

Mister Size
Daha fazla makale

İyi seks mükemmel olmak zorunda değildir

Şimdi okuyun

Doğum kontrol hapı - sekste eşitliği sağlamak için gerçekten doğru yol mu?

Şimdi okuyun

Prezervatif ve kayganlaştırıcı - böylece seks saat gibi işler

Şimdi okuyun