Skip to main content

Kadınlar için hormonsuz doğum kontrolü, en iyi yöntemler

Bu makalede, bir kadın olarak sizin için hangi hormonsuz doğum kontrol haplarının ve doğum kontrol yöntemlerinin mevcut olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca yöntemlerin nasıl çalıştığı, ne kadara mal oldukları ve ne kadar güvenli oldukları hakkında da bilgi edineceksiniz.

Güvenliği belirtmek için Pearl Endeksini kullanıyoruz. Bu, doğum kontrol yöntemini 1 yıl boyunca düzenli olarak kullanan kaç kadının hamile kaldığını gösterir. Pearl Index'in 15 olması, 100 kadından 15'inin bu yöntemi kullanarak bir yıl içinde hamile kaldığı anlamına gelir.

Kadınlar için hangi doğum kontrol yöntemleri mevcuttur?

Erkekler için kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin aksine, kadınlar için çok çeşitli doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Bunlar toplamda 4 farklı kategoriye ayrılabilir:

Hormonal kontraseptif yöntemler: Bu doğum kontrol yöntemlerinde vücudun kendi östrojenleri ve progestinleri çeşitli şekillerde uygulanır. Bu hormonlar vücudu hamile olduğunuzu düşünmesi için kandırır, bu da artık hamile kalamayacağınız anlamına gelir.

Kimyasal kontraseptif yöntemler: Kısaca, doğum kontrol jelleri veya kremleri gibi kimyasal kontraseptifler spermleri öldürür veya hareketsiz hale getirir. Bu spermisitler sadece diğer doğum kontrol yöntemleriyle birlikte kullanılmalıdır çünkü tek başlarına çok güvensizdirler.

Mekanik doğum kontrol yöntemleri: Bunlar arasında kadın prezervatifleri, servikal kapaklar veya bakır kontraseptifler bulunur. Bu kontraseptifler sperm tarafından geçilemeyen bir bariyer oluşturur.

Doğal doğum kontrol yöntemleri: Hormon içermeyen doğum kontrol yöntemlerinin bu kategorisi sıcaklık yöntemi ve takvim yöntemini içerir. Temel olarak bu yöntemlerin amacı, doğurganlık günlerinizi belirlemek için vücudunuzu izlemektir.

Doğal doğum kontrolü

Şu anda hormonsuz doğum kontrolü için kullanabileceğiniz 5 farklı doğal doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. İşin güzel yanı, doğru ve düzenli kullanıldıklarında çok da güvenli olabilmeleridir.

Buna ek olarak, birçok kadın bu yöntemlerin kendi döngülerini ve vücutlarını daha iyi anlamalarına ve tanımalarına yardımcı olduğunu bildirmektedir.

Yalnızca bu nokta için bile, bir veya daha fazla yöntemi denemeye değer olabilir.

Sadece yumurtlama gününüzde cinsel ilişkiden kaçınmamanız veya prezervatif gibi diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmamanız önemlidir. Bunun nedeni, spermin rahim içinde 4 güne kadar hayatta kalabilmesidir. Bu, en az 5 günlük perhiz veya korunma planlamanız gerektiği anlamına gelir.

Takvim yöntemi ile doğal doğum kontrolü

Takvim yöntemiyle doğum kontrolü, en eski doğal doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Neredeyse eş zamanlı olarak 1920'lerde jinekolog Kyusaku Ogino ve Hermann Knaus tarafından geliştirilmiştir, bu nedenle yöntem "Knaus-Ogino yöntemi" olarak da bilinir.

Takvim yöntemini kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey bir döngü takvimi veya döngü günlüğüdür.

Hesaplamaya başlamadan önce döngünüzü yaklaşık 6 ay boyunca gözlemlemeniz ve belgelemeniz önemlidir. Döngünüz düzenli mi? Düzenli olarak sapıyor mu yoksa düzensiz mi?

Temel olarak, yöntem 14 gün sonra yumurtlama ile 28 günlük bir döngü varsayar.

Hesaplamanın tam olarak nasıl çalıştığını buradan öğrenebilirsiniz.

Maliyet: Bir döngü takvimi için yaklaşık 6 Euro'dan başlar, ancak herhangi bir takvimle çalışır

İnci Endeksi: 100 üzerinden 9

Doğum kontrol hapı yerine serviks yöntemi

Serviks yöntemi ile serviksi palpe etmeniz gerekir. Bunun nedeni, döngünüz sırasında değişmesidir. Adet döneminizden hemen sonra rahim ağzı sert ve kapalı hissedilir. Ayrıca vajina girişine daha yakındır.

Doğurganlık günlerinde rahim ağzı yumuşaktır (dudak gibi) ve hafifçe açıktır. Ayrıca artık vücudun daha iç kısmındadır.

Bu yöntem aşağıdaki doğal doğum kontrol yöntemleri ile iyi bir şekilde kombine edilebilir.

Maliyetler: Ücretsiz

İnci Endeksi: 100 üzerinden 3 ila 23

Servikal mukus gözlemi yoluyla doğum kontrolü

Billings yöntemi olarak da bilinen servikal mukus yöntemi, servikal yönteme benzer bir şekilde çalışır.

Servikal mukus, döngü boyunca adet kanamasından sonra pütürlü ve yapışkan, yumurtlamadan kısa bir süre önce sütlü ve bulanık olarak değişir. Yumurtlamaya yaklaştıkça servikal mukusunuz daha akışkan ve berrak hale gelir.

En verimli günlerde, parmaklarınızın arasındaki mukusla ipler çizebilirsiniz.

Doğum kontrolü için servikal mukus yöntemini kullanmak için her gün miktarı, rengi ve kıvamını test etmeli ve belgelemelisiniz. Servikal mukus miktarı kısa bir süre içinde artarsa, 2 ila 3 gün içinde yumurtlamayı bekleyebilirsiniz.

Maliyetler: Ücretsiz

İnci Endeksi: 100 üzerinden 15

Sıcaklık yöntemi ile hormonsuz doğum kontrolü

Bu yöntemle, bazal vücut ısınız olarak da bilinen, kalktıktan sonraki vücut ısınızı bir termometre ile ölçmeniz gerekir.

Yumurtlamadan sonra vücut sıcaklığınız bir derecenin onda biri kadar yükselir ve adet görene kadar burada kalır ve sonra tekrar düşer.

Vücut sıcaklığınız stres veya hastalıktan da etkilenebileceğinden, bunu her zaman Billings yöntemi gibi diğer yöntemlerle birleştirmelisiniz.

Bazı fitness takip cihazları halihazırda sürekli vücut ısısı ölçümü için işlevler sunmaktadır. Bunlara örnek olarak Fitbit ve Oura verilebilir.

Maliyet: Ürüne bağlı olarak €2 ile €399 arasında

İnci Endeksi: 100 üzerinden 0,8 ila 3

Semptotermal yöntemle doğum kontrolü

Semptotermal kontraseptif yöntem, sıcaklık yöntemi, servikal mukus yöntemi ve muhtemelen servikal veya takvim yönteminin bir kombinasyonudur.

Farklı yöntemleri birleştirerek doğurganlık günlerinizi daha güvenilir bir şekilde tahmin edebilirsiniz.

Maliyetler: 2 ila 399 Euro, uygulamalar için devam eden maliyetler geçerli olabilir

İnci Endeksi: 100 üzerinden 0,4

Uzun süreli doğum kontrolü için bakır RİA, bakır zincir veya bakır top

Bakır kontraseptiflerin en büyük avantajı, jinekoloğunuz tarafından bir kez yerleştirilmeleri ve 5 yıla kadar kullanabilmenizdir. Her 6 ayda bir her şeyin yerinde olduğundan emin olmak için bir kontrol yaptırmanız gerekir ve hepsi bu kadar.

Bakır spermlere zarar verir ve onları hareket edemez hale getirir. Buna ek olarak, rahim ağzı değişir ve bu da spermin nüfuz etmesini çok daha zor veya imkansız hale getirir.

Bu hormonsuz kontraseptiflerin dezavantajı, takma ve çıkarmanın son derece ağrılı olmasıdır. Bazı durumlarda daha ağır adet kanamalarına ve rahatsızlığa da neden olabilirler.

Maliyet: Yaklaşık 120 ila 400 Euro

İnci Endeksi: 100 üzerinden 0,4 ila 1

Hormonsuz doğum kontrolü için diyafram veya servikal kapak

Bu iki hormonsuz doğum kontrol yöntemi, kadınlar için teknik doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Bunlar, içinde yaylı bir halka da bulunan silikon disklerdir. Diyafram veya servikal kapak, spermi engellemek için cinsel ilişkiden 2 saat öncesine kadar kullanılabilir.

Bu nedenle doğum kontrol hapları rahim ağzının önünde bir bariyer oluşturur ve bu bariyer doğum kontrol jelleri veya kremleri gibi spermisitler uygulanarak daha da güçlendirilebilir.

Hatta servikal kapaklar serviks tarafından hafifçe emilerek daha sıkı oturmalarını sağlayabilir.

Bu hap alternatiflerinin dezavantajları, cinsel ilişkiden sonra en az 8 saat vajinada kalmaları gerektiğidir. Ayrıca jinekologlar tarafından özel olarak takılmaları gerekir. Ayrıca, yanlış yerleştirme istenmeyen gebeliklere yol açabilir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlamazlar.

Maliyet: Yaklaşık 31 ila 70 € artı doğum kontrol jelleri veya kremleri tüp başına yaklaşık 10 ila 15 €.

İnci Endeksi: 100 üzerinden 1 ila 20

Doğum kontrol hapına alternatif olarak kadın prezervatifleri

"Femidom" olarak da bilinen kadın prezervatifleri erkek prezervatiflerine benzer. Kullanmak için bir ucunu vajinaya yerleştirmeniz ve yerinde tutmanız gerekir. İkinci uç dışarıda kalır ve vulva dudaklarını kaplar. Penis, tüm spermleri yakalayan bu lateks deri ile kaplı kalır.

Femidomların bir diğer avantajı da sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumasıdır.

Ne yazık ki dezavantajları da vardır. Kullanım sırasında çatırdayabilir ve kayabilirler ve yerleştirilmeleri her zaman kolay değildir.

Maliyet: Paket başına yaklaşık 8,50 ila 10,50

İnci Endeksi: 100 üzerinden 5 ila 25

Güvenli doğum kontrolü için prezervatifler

Femidomlara alternatif olarak elbette erkek prezervatifleri de vardır.

Kuşkusuz, bir kadın olarak sizin için bir doğum kontrol yöntemi değildirler, ancak yine de kullanımı ve elde edilmesi kolay, hormonsuz bir alternatiftirler.

Onlarla en fazla güvenliği ve eğlenceyi elde etmek için, sizin (veya partnerinizin) doğru boyutta prezervatif kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

Sizin veya partnerinizin mükemmel prezervatif boyutunu nasıl bulabileceğinizi buradan okuyabilirsiniz.

Maliyet: Paket başına yaklaşık 3,95 Euro

İnci Endeksi: 100 üzerinden 2 ila 12

Sterilizasyon - hormonsuz, ancak kalıcı

Sterilizasyon, artık çocuk istemeyen kadın ve erkekler için hormon içermeyen bir doğum kontrol yöntemidir. Sterilizasyonun geri döndürülebileceği sık sık ilan edilse de, başarı şansı düşüktür ve başarılı olsa bile, başarılı gebelik şansı azalır.

Bu yöntemle fallop tüpleriniz ya bloke edilir ya da kesilir. Sonuç olarak, yumurtalar artık rahme göç edemez ve döllenme imkansız hale gelir.

Maliyet: Yaklaşık 600 ila 1.000 Euro (sterilizasyonun gerekli olduğunu belirten bir tıbbi rapor varsa sağlık sigortası tarafından karşılanır)

İnci Endeksi: 100 üzerinden 0,1 ila 0,3

Bir doğum kontrol yöntemi olarak koitus interruptus ne kadar güvenlidir?

Doğum kontrol yöntemi olarak koitus interruptus (çekip çıkarma yöntemi olarak da bilinir) kullanmak en güvensiz doğum kontrol yöntemlerinden biridir.

Kolaylıkla istenmeyen gebeliklere yol açabilir ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasına karşı koruma sağlamaz.

Prensip olarak bu yöntem, boşalmadan kısa bir süre önce penisin vajinadan dışarı çekilmesini içerir. Ancak, bu yüksek derecede öz kontrol gerektirir ve seminal sıvı boşalmadan önce penisten sızmaya devam edebilir.

Pearl Index'te belirtilen 4 ila 18 gebelik sadece kaba bir tahmindir ve gerçekte daha da yüksek olması muhtemeldir.

Maliyetler: Ücretsiz

İnci Endeksi: 100 üzerinden 4 ila 18

Kadınlar için hormonsuz doğum kontrol yöntemine ilişkin sonuç

Bir kadın olarak doğum kontrol hapı, hormonlu çubuklar veya hormonlu RİA'lar yerine kullanabileceğiniz birçok farklı hormonsuz doğum kontrol yöntemi ve kontraseptif vardır. Sizin için en iyi yöntemi bulmak için bir jinekologla konuşmanızı veya kadınlar için doğal doğum kontrol yöntemlerini test etmenizi öneririz.

Erkekler için neler olduğunu merak ediyorsanız, şimdi erkekler için yeni ve eski doğum kontrol yöntemleri hakkındaki makalemizi okuyun.

Mister Size
Daha fazla makale

İyi seks mükemmel olmak zorunda değildir

Şimdi okuyun

Doğum kontrol hapı - seks sırasında gerçekten eşit haklar mı?

Şimdi okuyun

Prezervatif ve kayganlaştırıcı: seks işte böyle saat gibi işliyor

Şimdi okuyun