Skip to main content

Lüksemburg doğum kontrolünde Avrupa lideri

Lüksemburg %94.2'lik puanıyla "Avrupa Cinsel ve Üreme Hakları Parlamenter Forumu "nun Avrupa doğum kontrol sıralamasında zirveye yerleşirken onu İngiltere, Fransa ve Belçika yakından takip etti. Kontrasepsiyon Atlası 2024, sıralamasını her ülkenin doğum kontrol yöntemlerine erişim, aile planlaması danışmanlığı ve doğum kontrolü konusunda çevrimiçi bilgi sağlanması konusundaki hükümet politikasının değerlendirilmesine dayanarak oluşturmaktadır.

Avrupa'da halen Doğu ve Batı Avrupa arasında gebelik önleme politikaları açısından önemli farklılıklar bulunmaktadır."Doğum Kontrolü Politika Atlası 2024" bu farklılıkları ortaya koymaktadır: Lüksemburg (%94.2), Birleşik Krallık (%94.1), Fransa (%93.2) ve Belçika (%91.1) gibi Batı Avrupa ülkeleri doğum kontrol yöntemlerine ve danışmanlığa kapsamlı erişim sağlama açısından üst sıralarda yer alırken, Polonya (%33.5), Macaristan (%40.0) ve Ermenistan (%40.7) gibi Doğu Avrupa ülkeleri yelpazenin alt ucunda yer almaktadır.

Hollanda (%81.1), İsveç (%77.1) ve Almanya (%75.1) gibi ülkeler ilk üçte yer almaktadır. Örneğin Avusturya (%61,7), İsviçre (%58,3) ve İtalya (%57,3) orta sıralarda yer almaktadır.

Lüksemburg'un 1 Nisan 2023'ten itibaren yaş sınırı olmaksızın (prezervatif hariç) doğum kontrol yöntemlerinin masraflarını tamamen karşılama girişimi, ülkeyi Avrupa'da öne çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda Doğu Avrupa'daki durumla da keskin bir tezat oluşturuyor. Bazı ülkelerde modern doğum kontrol yöntemlerine erişim, bilgi sağlanması ve doğum kontrol yöntemlerinin toplumsal kabulü büyük zorluklar olmaya devam etmektedir. Özellikle Avrupa ortalamasının çok altında bir sıralamaya sahip olan Polonya, bu alanda siyasi ve sosyal reformlara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Avrupa'da birçok ülke masrafları karşılıyor

Atlas, Avrupa'daki toplam 46 ülkeyi analiz etmekte ve 22 ülkenin belirli doğum kontrol yöntemlerinin maliyetlerini kısmen karşılamasına ve 44 ülkenin ulusal sağlık sistemi aracılığıyla danışmanlık hizmeti sunmasına rağmen, bu hizmetlerin kalitesi ve bulunabilirliğinin büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Batı Avrupa'da kontraseptif masraflarının geri ödenmesi en azından belirli kontraseptifler ve belirli yaş grupları için genellikle sağlanırken ve danışmanlığa erişim yaygınken, Doğu Avrupa ülkeleri sınırlı bulunabilirlik, yüksek maliyetler ve bilgi eksikliği ile mücadele etmektedir.

Lüksemburg'un yanı sıra Fransa da maliyetlerin karşılanması konusunda bir başka örnektir: 2022'den bu yana 25 yaşına kadar olan kadınlar için doğum kontrol yöntemlerinin maliyetleri sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır ve 2023'ten bu yana 25 yaşına kadar olan Fransız kadınlar için prezervatifler eczanelerden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Birleşik Krallık'ta da benzer bir uygulama var.

Lüksemburg'un bu alandaki liderliği, cinsel sağlık ve üreme sağlığına yönelik siyasi destek ve yatırımın önemini vurgulamaktadır. Büyük Dükalık örneği, hükümetler önceliklerini belirleyip kaynakları buna göre tahsis ettiklerinde ilerlemenin mümkün olduğunu göstermektedir.

Doğu ve Batı Avrupa arasındaki uçurum

Gebeliği önleyici politikalar alanında Doğu ve Batı Avrupa arasındaki uçurum bize hala yapılması gereken çok şey olduğunu hatırlatmaktadır. Avrupa'daki herkesin kendi üreme sağlığı konusunda bilinçli kararlar verebilmesi için gerekli bilgi ve kaynaklara erişiminin sağlanması için çabaların sürdürülmesi gerekmektedir.

Lüksemburg'un öncü rolü ve Planning Familial gibi kuruluşların çalışmaları, kararlılık ve siyasi desteğin cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında nasıl önemli gelişmeler sağlayabileceğine dair ilham verici örneklerdir. Diğer ülkelerin de bu örneği takip ederek doğum kontrol politikalarındaki farklılıkların üstesinden gelmeleri ve herkesin aile planlaması konusunda özgür ve bilinçli seçim hakkına sahip olduğu bir Avrupa yaratmaları ümit edilmektedir.

Koruma da bir rol oynamalıdır

Doğum kontrolüne ek olarak, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmanın da bir rol oynaması gerektiğine inanıyoruz. Ne yazık ki birçok doğum kontrol yöntemi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı yeterli koruma sağlamamaktadır ve bu hastalıklar son yıllarda yeniden artış göstermektedir. Doğum kontrol yöntemlerinin ücretsiz olarak sunulması harika bir şey - ancak Lüksemburg örneğinde olduğu gibi prezervatifler dahil değilse, o zaman ne yazık ki cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlanamıyor. Burada hormonal yan etkilere de çok az odaklanılmakta, doğum kontrol hapı ana seçenek olarak tanıtılmaktadır. Ancak, giderek daha fazla insan hormonal yan etkileri haklı olarak reddetmektedir.

Kendinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz?

Avrupa'da uygun prezervatifler mevcuttur

Birçok ülkede hala yapılması gereken çok şey olmasına ve hastalıklara karşı korunmanın dikkate alınması gerekmesine rağmen, iyi haber şu ki son yıllarda çok şey oldu ve örneğin Mister Size'ın eşleşen prezervatifleri artık neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde mevcut.

Mister Size ülke genel görünümüne

Farklı boyutlardaki eşleşen prezervatifler, standart prezervatiflere kıyasla prezervatif kullanırken güvenliği ve iyi hissi artırma avantajına sahiptir. Prezervatif size uyuyorsa, kaymaz veya penisinizi daraltmaz ve herhangi bir endişe duymadan aşk hayatınızın tadını çıkarabilirsiniz. Prezervatifler kolayca ve ucuza temin edilebilir ve örneğin çevrimiçi olarak da sipariş edilebilir.

Doğru prezervatifi şimdi bulun

Mister Size
Daha fazla makale

Doğru prezervatif boyutunu 4 basit adımda belirleyin

Şimdi okuyun

Prezervatifler için tehlikeli olan sıcaklıklar var mı?

Şimdi okuyun

Prezervatifi düzgün takmak - can sıkıcı olmadan nasıl yapılır

Şimdi okuyun