Skip to main content

Prezervatif Almanya'da bir numaralı doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapının yerini aldı

Doğum kontrolü söz konusu olduğunda bile zaman değişiyor. Federal Sağlık Eğitimi Merkezi'nin (BZgA ) 16.11.2023 tarihli yeni bir yayınına göre, 2023 yılında Almanya'daki yetişkinlerin doğum kontrol davranışlarına ilişkin temsili tekrar anketinden elde edilen güncel veriler, kondomun Almanya'da tercih edilen doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapının yerini aldığını göstermektedir.

Doğum kontrol hapı popülerliğini kaybediyor

Doğum kontrol hapı kullanımı azalmaktadır. Katılımcıların 2007'de yüzde 55'i bu hormonal doğum kontrol yöntemini kullanırken, 2023'te bu oran sadece yüzde 38'e düşmüştür. 2007'den bu yana ilk kez prezervatifin doğum kontrol hapından daha sık kullanılıyor olması (yüzde 53'lük pay) en büyük değişikliği yansıtmaktadır. Gebeliği önleyici davranışlardaki bu değişim, hormonal gebeliği önleyici yöntemlere karşı giderek artan eleştirel bir tutuma dayanmaktadır. Diğer tüm gebelik önleyici yöntemler nüfusun sadece küçük bir kısmı için bir rol oynamaktadır.

Hormonal kontrasepsiyona yönelik artan eleştiriler

Hormonal kontraseptif yöntemlerin kabulü azalmaktadır. Kadın ve erkeklerin yüzde 61'i hormonal kontrasepsiyonun bedenleri ve zihinleri üzerinde olumsuz etkileri olduğuna inanmaktadır. Buna karşılık 2018'de bu ifadeye katılanların oranı sadece yüzde 48'di. Doğum kontrol hapı veya hormonal kontrasepsiyonun genel olarak reddedildiği, doğum kontrol yöntemi kullanan kadınların yüzde 15'i tarafından ifade edilirken, bu oran on iki yıl önce sadece yüzde 1'di.

Genç yetişkinlerin hormonlara yönelik eleştirel tutumu özellikle dikkat çekicidir. Doğum kontrol hapı kullanan 18-29 yaş arası gençlerin oranı on iki yıl içinde yüzde 72'den yüzde 46'ya düşmüştür. Aynı zamanda, 2011 yılında yüzde 3 olan bu yaş grubunun yüzde 18'i artık RİA gibi doğum kontrol yöntemlerini kullanmaktadır.

Tolere edilebilirlik ve güvenilirliğe odaklanın

Çalışma, cinsel olarak aktif yetişkinlerin yüzde 39'u için güvenilirliğin ve yüzde 30'u için kullanım kolaylığının doğum kontrol yöntemi seçerken belirleyici kriterler olduğunu göstermektedir. İyi tolere edilebilirlik ise yüzde 25 için giderek daha önemli hale gelmektedir.

Maliyetler rol oynuyor

Tüm kadın ve erkeklerin yüzde 19'u için doğum kontrol yönteminin maliyeti önemli bir faktördür. Özellikle kadınlar (yüzde 30), genç katılımcılar (yüzde 34) ve düşük gelirli kişiler (yüzde 39) maliyetin önemini teyit etmektedir.

Çeşitli kaynaklar sayesinde iyi bilgilendirilmiş

Katılımcılar kendilerini iyi bilgilendirilmiş hissetmektedir: 18-49 yaş grubundakilerin yüzde 94'ü kendilerini doğum kontrol yöntemleri konusunda "çok iyi" veya "iyi" bilgilendirilmiş olarak görmektedir. Jinekolojik danışmanlık yüzde 73 ile kadınlar için en önemli bilgi kaynağı olmaya devam etmektedir. İlginç bir şekilde, web siteleri ilk kez erkekler için en sık atıfta bulunulan bilgi kaynağı olmuştur. Mister Size olarak biz de doğum kontrolü ve prezervatifler hakkında daha fazla ve daha iyi bilgi sağlamak için prezervatif blogumuzla katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma

Güncel rakamlar ne yazık ki cinsel yolla bulaşan hastalıkların artmakta olduğunu gösterirken, prezervatif kullanımının artması bu eğilimi tersine çevirmek için iyi bir işarettir. Doğum kontrol haplarının aksine prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı güvenilir bir koruma sağlar ve bu nedenle hormonların yan etkileri olmaksızın kolayca bulunabilen, güvenilir ve ucuz bir doğum kontrol yöntemidir.

Sonuç

Almanya'da doğum kontrol yöntemleri değişiyor. Hormonal kontraseptif yöntemlere yönelik eleştirel tutum, kondomun bir numaralı kontraseptif olarak doğum kontrol hapının yerini almasına yol açıyor. Tolere edilebilirlik, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı kontraseptif seçiminin merkezinde yer alıyor. İnternet üzerinden bilgi edinme olanağı giderek daha önemli hale gelmektedir. Mister'in size özel kondom ölçüsündeki doğru kondomu ile eğlence ve his de ihmal edilmez, böylece kondomlar ne çok sıkıdır ne de kayar ve herhangi bir endişe duymadan cinsel ilişkinin tadını çıkarabilirsiniz.

Prezervatif ölçünüzü şimdi belirleyin

Doğrudan prezervatif satın alın

Mister Size
Daha fazla makale

İlk kez seks yapmak: Güzelleştirmek için ipuçları ve bilgiler

Şimdi okuyun

İnci Endeksi nedir - ve prezervatifler neden iyidir!

Şimdi okuyun

Prezervatifleri doğru şekilde saklayın

Şimdi okuyun