Skip to main content

İnci Endeksi nedir - ve prezervatifler neden iyidir!

Doğum kontrol yöntemlerini ve etkinliklerini araştırıyorsanız, er ya da geç Pearl Endeksi'ne rastlayacaksınız. Burada bu rakamın ne anlama geldiğini, nasıl hesaplandığını ve prezervatiflerin Pearl Endeksinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz!

Pearl Endeksi nedir?

Pearl Endeksi, doğum kontrol yöntemlerinin güvenliğinin bir ölçüsüdür. Pearl Endeksi ne kadar düşükse, doğum kontrol yöntemi o kadar etkilidir.

Özellikle Pearl Endeksi, 100 kadından kaçının belirli bir doğum kontrol yöntemini kullanmasına rağmen bir yıl içinde hamile kaldığını gösterir.

Pearl Endeksi nasıl hesaplanır?

Pearl Endeksi aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:

((gebelik sayısı x 12 ay) x 100) / (kadın sayısı x kullanım ayı)

Dolayısıyla Pearl Endeksinin 2 olması, doğum kontrol yöntemi kullanmasına rağmen 100 kadından 2'sinin bir yıl içinde hamile kaldığı anlamına gelmektedir.

Ancak, bu değer genellikle sadece 100 kadın ve 1 yıl için tahmin edilir, bu süre boyunca bir çalışmaya katılan gerçek kadın sayısı bilinmez (hesaplama örneğine bakınız).

Pearl Index Hesaplama örneği: 85 kadın 6 ay boyunca yeni bir doğum kontrol hapını deniyor. 1 kadın hapı almasına rağmen hamile kalır.

= ((1 gebelik x 12 ay) x 100) / (85 kadın x 6 aylık kullanım) = 1200 / 510 = 2.35

Dolayısıyla yeni hapın İnci Endeksi 2.35 olacaktır.

Tahminlere göre bu, 100 kadından 2,35'inin yeni doğum kontrol hapını kullanmış olmaları halinde bir yıl içinde hamile kalacağı anlamına gelmektedir.

Pearl Endeksi nereden geliyor?

Pearl Endeksi 1930'larda Amerikalı istatistikçi Raymond Pearl tarafından icat edilmiş ve kendi adıyla anılmıştır. Amaç, doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini ölçmek için basit bir yöntem geliştirmekti.

Pearl Endeksi ne kadar güvenilirdir?

Pearl Endeksi, farklı doğum kontrol yöntemlerinin kontraseptif korumasını yüzeysel olarak karşılaştırmak için pratik bir ölçüttür. Ancak, doğurganlık üzerinde büyük etkisi olan önemli faktörler neredeyse hiç dikkate alınmadığı için körü körüne güvenilmemelidir.

Pearl Endeksi'nde dikkate alınmamıştır:

  • Kadınların yaşı (doğurganlık yaş arttıkça azalır)
  • Genel olarak bireysel, genetik olarak belirlenmiş doğurganlık
  • Kadınların yaşam tarzı alışkanlıkları (örn. diyet, sigara)
  • Cinsel aktivite/cinsel ilişki sıklığı
  • Hastalıklar veya alınan ilaçlar

Teorik olarak, bir kontraseptif üreticisi bir Pearl Endeksi çalışması yürütebilir ve bu çalışmaya sadece cinsel perhiz yapan, yani hiç cinsel ilişkiye girmeyen kadınları dahil edebilir.

Elbette, çalışma sırasında hiçbir kadın hamile kalmayacağı için Pearl Endeksi 0 olacaktır. Bu durumda, aslında sahte olmasına rağmen, doğum kontrol yönteminin harika sonuçlarının reklamını yapabilecektir.

Pearl Index'in sadece doğum kontrol yönteminin koruyuculuğunu ölçtüğü de unutulmamalıdır. Söz konusu kontraseptifin cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlayıp sağlamadığı ve ne ölçüde sağladığı dikkate alınmamaktadır.

Prezervatif, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayan tek doğum kontrol yöntemidir - ve hormon içermez!

Prezervatif, kullanımında hata yapılıp yapılmadığına bağlı olarak 2 ila 12 arasında bir Pearl Index'e sahiptir.

Prezervatifin doğru kullanımı için ipuçları

Doğum kontrolü söz konusu olduğunda prezervatif neden hala çok yönlü bir yetenek: Doğum kontrol hapı, RİA ve benzerlerinin aksine prezervatif HIV ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlar. Bu nedenle prezervatif özellikle gündelik tanışmalarda ve tek gecelik ilişkilerde kullanılmalıdır. Ancak prezervatiflerin uzun süreli birlikteliklerde ve ilişkilerde de avantajları vardır: Kanama bozuklukları, mide bulantısı, tromboz ve depresyon gibi ciddi yan etkilere neden olabilen hormonal kontraseptiflerin kullanılmasına gerek yoktur.

Doğru prezervatif boyutu ile prezervatifi neredeyse hiç hissetmezsiniz

Neden birçok insan hala prezervatif kullanmıyor? Özellikle erkekler genellikle his kaybından şikayet eder veya prezervatifi rahatsız edici bulur. Ancak çoğu durumda yanlış prezervatif boyutu kullanılır, bu nedenle prezervatif kayar, sıkışır veya hatta kesilir.

Doğru prezervatif boyutuyla her şey yerine oturur: prezervatif penise ve dolayısıyla seks sırasındaki hissiyata da. Doğru prezervatif boyutunu burada bulun ve mükemmel uyan MISTER SIZE prezervatifinizi, örneğin pratik bir deneme setinde alın.

Prezervatifleri şimdi satın alın

Mister Size
Daha fazla makale

Prezervatifi düzgün takmak - can sıkıcı olmadan nasıl yapılır

Şimdi okuyun

Arkadaşlık+, birleşme, açık ilişki ve çok eşlilik - modern ilişki modellerinde ne var?

Şimdi okuyun

Ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun - penisimi seviyorum

Şimdi okuyun