Skip to main content

Ucuz ürünlerin gizli riskleri - sadece prezervatifler değil

Günümüzün küreselleşen dünyasında, dünyanın her köşesinden ürünlere erişim her zamankinden daha kolay. Çin'den Temu, AliExpress ve Shein gibi platformlar, çok uygun fiyatlarla geniş bir ürün yelpazesi sunarak online alışverişte devrim yarattı. Pazar araştırma şirketi Appinio tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ocak 2024 itibariyle 16-65 yaş arası Almanların yüzde 26'sı Temu'dan bir şeyler satın almış durumda. Çin'den Almanya'ya her gün yaklaşık 200.000 koli geliyor.

Bu ürünlerden bazıları, sadece istenmeyen gebeliklere karşı değil, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da optimum koruma sağlamak için Avrupa'da tıbbi cihaz olarak onaylanması ve güvenlik açısından test edilmesi gereken ürünler olan prezervatifleri de içeriyor. Bununla birlikte, uygun fiyatlar her zaman bu ürünlerin kalitesi ve güvenliği hakkında soru işaretleri yaratmaktadır. Bu blog yazısı, özellikle Uzak Doğu'dan gelen prezervatifler olmak üzere ucuz ürünlerin satın alınmasıyla ilişkili potansiyel riskleri incelemekte ve kendinizi nasıl koruyabileceğinize dair tavsiyelerde bulunmaktadır.

Kalite ve güvenlik endişeleri

Ucuz ürünler, özellikle de prezervatif satın alırken temel kaygılar sadece fiyat değil, kalite ve güvenlik olmalıdır. Prezervatifler sadece hamileliği önlemek için değil, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı korunmak için de kullanılır. Ancak prezervatiflerin etkinliği büyük ölçüde kalitelerine bağlıdır. Araştırmalar* uluslararası, Amerikan veya Avrupa kalite standartlarını karşılamayan prezervatiflerin yırtılma ve sızdırma riskinin daha yüksek olduğunu, bunun da korumayı önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

Özellikle Uzak Doğu'daki ucuz perakendecilerin birçok ürünü de çok iyi olabilir veya iyi bir fiyat-performans oranına sahip olabilir. Bununla birlikte, prezervatiflerin, ürünün bunları karşılayıp karşılamadığını ilk bakışta anlayamayacağınız yüksek güvenlik gereksinimleri vardır. Prezervatifler ve seks oyuncakları ve kişisel kayganlaştırıcılar gibi diğer mahrem ürünler söz konusu olduğunda, bunların vücutla temas ettiğini ve malzemelerin bazen istediğimizden daha fazla zararlı maddeyle kirlenmiş olduğunu unutmamak da önemlidir. Elektronik seks oyuncakları söz konusu olduğunda, örneğin Avrupa'da olduğu kadar sıkı bir şekilde test edilmeyebilen elektrik güvenliği sorunu da vardır.

Çin'deki e-ticaret platformları nasıl çalışıyor?

Temu, AliExpress ve Shein gibi platformlar düşük fiyatlarıyla biliniyor. Bu düşük maliyetler genellikle daha düşük üretim maliyetlerine sahip ülkelerde üretim yapılarak elde edilir. Ürünler genellikle platformlar tarafından doğrudan üreticiden büyük miktarlarda satın alınır, hatta doğrudan üretici tarafından yalnızca sipariş edildiğinde üretilir ve doğrudan müşteriye gönderilir. Bu da depolama maliyetlerinden ve nakliye masraflarından tasarruf edilmesini sağlıyor. Ürünler genellikle özel olarak kiralanmış uçaklarla Avrupa'ya ulaşmakta ve daha sonra yerel paket servislerine teslim edilmektedir. Her gün Avrupa'ya ulaşan koli seliyle birlikte, gümrükler bunları yalnızca rastgele kontrol edebilir ve bu nedenle tüm güvenli olmayan ürünlerin ayıklandığından veya hedef ülkelerde gerekli tüm vergilerin ödendiğinden emin olamaz. Dolayısıyla Asya'dan prezervatif sipariş ettiğinizde gümrükten geçmesi gerekiyor, ancak bu size güvenli olmayan ürünlerin ayıklandığından emin olmanızı sağlayacak bir kontrol sağlamıyor, çünkü her sevkiyat kontrol edilemiyor.

Asya'da üretilen prezervatifler:

Aslında, Avrupa ve Kuzey Amerika'da saygın markalardan satın alabilecekleriniz de dahil olmak üzere çoğu prezervatif artık Asya'da üretilmektedir. Bununla birlikte, kalite açısından genellikle önemli farklılıklar vardır. Örneğin Avrupa'da, tıbbi bir ürün olarak onaylanmaları gerektiğinden prezervatifler için katı kurallar geçerlidir. Bu durumda, bu Asya'daki üretim için de geçerlidir. Bu nedenle Avrupa için üretilen prezervatifler Tıbbi Cihazlar Yasasının tüm gerekliliklerini yerine getirmelidir. Fabrikalar çok zorlu sertifikasyonlardan geçmeli ve her prezervatif ayrı ayrı test edilmelidir. Örneğin Avrupa için, prezervatiflerin karşılaması gereken ilgili bir ISO standardı vardır: DIN EN ISO 4074

Peki neden prezervatifler çoğunlukla Asya'da üretiliyor? Bunun nedeni basitçe hammaddelerin orada yetişmesidir. Prezervatifler kauçuk ağacının özünden üretilen doğal kauçuk lateksten yapılır. Genellikle Güney Amerika veya Güneydoğu Asya'da yetiştirilirler. Başlıca yetiştirici ülkeler arasında Tayland, Endonezya ve Malezya bulunmaktadır. Mister Size olarak yerel üretim yaparak, yerel halkın hammaddelerinin değer zincirine katılmasını sağlıyoruz ve hammaddeyi sadece Avrupa'ya ucuza satmıyoruz.

Nelere dikkat etmelisiniz

İnternetten prezervatif satın almak istiyorsanız, aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

  • Yerel mağazalar: AB'den ve hatta ülkenizden gelen mağazalarda, ürünlerin ilgili yerel kalite gereksinimlerini karşıladığından oldukça emin olmalısınız, çünkü bunlar aynı zamanda ülkelerin ilgili piyasa gözetimine tabidir ve bu nedenle yalnızca yetkili tıbbi ürünler satmalarına izin verilir. Elbette, diğer sektörlerde olduğu gibi, düzenlemeleri atlatan bir veya iki dükkan veya hatta sahte dükkanlar olabilir.
  • Satıcı puanları: Ürün kalitesi ve satıcının güvenilirliği ile ilgili diğer alıcıların puanlarını ve geri bildirimlerini kontrol edin.
  • Ürün açıklamaları: Belirsiz veya yetersiz ürün açıklamalarına karşı dikkatli olun. Saygın ürünler genellikle malzemeler ve ürün özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.
  • İade politikası: Satıcının iade politikasını kontrol edin. Müşteri dostu bir iade politikası, satıcının güvenilirliğinin bir göstergesi olabilir.
  • Markanın web sitesini kontrol edin: Seçtiğiniz prezervatif markasının kendi web sitesi varsa, genellikle bir web aramasıyla kolayca bulabilir ve ürün hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve genellikle önerilen satış noktaları hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Prezervatiflerimiz hakkında ayrıntılı bilgileri ve seçili mağazaların bağlantılarını doğrudan kendi Mister Size Shop bölümümüzde bulabilirsiniz.
  • Eleştirel olun: Genellikle ürün kalitesi pahasına olan aşırı düşük fiyatlara karşı eleştirel olmalısınız. Prezervatiflerin de sahtesi yapılmaktadır.

Temu, AliExpress, Shein gibi platformlar veya Uzak Doğu'daki diğer perakendeciler aracılığıyla ucuz ürünler satın almak, kalite ve güvenlik açısından potansiyel riskler barındırır. Ancak ürün bilgileri ve satıcı puanları dikkatlice kontrol edilerek bu riskler en aza indirilebilir. Bir prezervatif kullanıcısı olarak, satın aldığınız ürünlerin yalnızca uygun fiyatlı değil, aynı zamanda güvenli ve etkili olduğundan emin olmak için sorumluluk almanız hayati önem taşımaktadır. Nihayetinde karar size aittir, ancak bilinçli seçimler sağlığınızı ve güvenliğinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Prezervatiflerde güvenli bir şekilde nasıl tasarruf edilir

Prezervatif ölçünüzü bulduğunuzda, toplu bir paket satın almanızı ve prezervatif başına fiyattan tasarruf etmenizi öneririz. Prezervatifler üretildikten sonra birkaç yıl raf ömrüne sahiptir ve genellikle 1 veya 2 yıllık tipik bir kullanım için prezervatif satın almanın bir zararı yoktur. Herkesin doğal olarak bireysel bir prezervatif tüketimi olduğundan, Mister Size denemek için 3'lü paketten 10'lu pakete, 36 prezervatifli toplu paketlere veya 2024'ten itibaren 100 prezervatifli bir torbaya kadar ekstra farklı paket boyutları sunar.

Mister Size Mağazasına

Tatilde prezervatif

Örneğin Uzak Doğu, Afrika veya Güney Amerika'ya tatile gidiyorsanız, yanınıza prezervatif alıp almamanız gerektiğini önceden öğrenmeniz en iyisidir, çünkü yerel olarak sunulan prezervatiflerin kalitesi örneğin Avrupa veya Kuzey Amerika'dakinden önemli ölçüde daha kötü olabilir (ancak olmak zorunda değildir). Birkaç yıl önce, Vietnam* veya Afrika* gibi bazı ülkelerde yerel prezervatiflerin kalitesinin çok düşük olduğu ve bu nedenle istenmeyen gebelik ve hastalık bulaşma riskinin önemli ölçüde arttığı gerçek skandallar yaşandı. Örneğin bir Google aramasıyla ilgili örnekleri hızlı bir şekilde bulabilir veya bu sayfanın altındaki referanslar bölümündeki bağlantılara göz atabilirsiniz.

Mister Size
Daha fazla makale

İlk kez seks yapmak: Güzelleştirmek için ipuçları ve bilgiler

Şimdi okuyun

İnci Endeksi nedir - ve prezervatifler neden iyidir!

Şimdi okuyun

Prezervatifleri doğru şekilde saklayın

Şimdi okuyun